Ana içeriğe atla

İnsan Kaynakları Ve Yapay Zekânın Etkisi


İnsan Kaynakları Ve Yapay Zekânın Etkisi


Ülke liderleri ve insan kaynakları yöneticileri, yapay zekânın (AI) işe alım ve personel faydalarının yönetimi gibi İK fonksiyonlarına dâhil edilmesinin genel çalışanın deneyimini arttırabileceği ve geliştireceği inancına sahiptir.

IBM’in 6000 yönetici üzerinde yaptığı 2017’deki anketine göre ‘’Uzmanlığın genişletilmesi; Bilişsel hesaplamanın, İK ve çalışan deneyimini ciddi şekilde etkilediğini belirtiyor.’’ CEO’ların  % 66’sı bilişsel hesaplamanın, insan kaynakları konusunda önemli bir değer yaratabileceğine inanıyor. İK yöneticilerinin yarısı bilişsel hesaplamanın İK’nın temel boyutlarını dönüştürme gücüne sahip olduğunu kabul ettiklerini söyleyerek bunu destekliyorlar. İK yöneticilerinin % 54’ü bilişsel hesaplamanın, İK organizasyonundaki kilit rolleri etkileyeceğine inanıyor.
Yine de tabii bütün aşamalar güllük gülistanlık değil!  İnsan Kaynakları Profesyonel Birliği (HRPA) 2017’de yaptığı ankete katılanların % 52’si, işletmelerinin İK departmanında dijital dönüşüm olgusunu ilk 5 yıl içinde kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtiyor. %36’sı örgütlerinin Dijital İK uygulaması için çok küçük olduğuna inanıyor. % 28’i ise üst düzey liderliklerinin böyle bir teknolojiye ihtiyaç duymadığını belirtiyor.

Kişiselleştirilmiş Çalışan Deneyimleri

IBM yetkilileri, çalışmalarında yapay zekânın bir çalışanın işe alım programına nasıl etki edeceğini tartıştılar. Genellikle insanlarla tanışmak ve bilgi edinmek isteyen yeni çalışanlar nereye gidecekleri bilemeyebilir. Komşu çalışma masasındaki arkadaşına bunu sorabilir. Ama ya farklı bölümde çalışıyorlarsa?
IBM ekibi yeni bir çalışanın, en acil ve/veya kritik iş sorularının hızlı bir şekilde cevaplanmasını sağlamak için bir sistem oluşturmak istiyor. Örneğin; yapay zekâ eğitim önerileri sağlayabilir ya da bağlantı kurulması gerekli kişilerin isimlerini, yerlerini ve iletişim bilgilerini çalışana sağlayabilir.

Bilişsel Destekleyici Karar Verme

İşe alım süreçlerinde; çok az sayıda adayla mülakat yapılabildiği için şirketin işe alım yaklaşımının yetersiz kaldığına dair bilgiler raporlanır. Bilişsel çözümler, kuruluşların birden fazla veri kaynağından yararlanmalarına yardımcı olabilir ve şirketlerin aday profillerini geliştirmelerine yardımcı olacak yeni fikirleri ortaya çıkarabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşe Alım Süreçlerinde Neden Video Konferans Kullanılmalı?

İşe Alım Süreçlerinde Neden Video Konferans Kullanılmalı? Son  yıllarda video mülakat sistemleri iş hayatında oldukça rağbet görmektedir. Transperancy Market Research tarafından yapılan araştırma, 2020 yılında video konferans pazarının büyük bir ivme kaydederek 6,4 milyar dolara ulaşacağını öngörmekte. Nitekim video mülakat sistemlerinin zaman ve kaynak yönetimi bakımından sağladığı avantajlar sayesinde tercih edilmesi, bu büyümenin sebepsiz olmadığını göstermektedir. Adayların değerlendirilmesinde uygulanan mülakat süreçleri, zaman yönetimi bakımından problem yaratabilir. Nitekim pozisyona ve şirketin kimyasına uygun çalışanı  bulmak için; pek çok adayı elemek, dolayısıyla da pek çok mülakat yapmak  gerekir. Bunu yapmak ciddi anlamda zaman kaybına sebep olabileceği gibi, yer ve organizasyon bakımından da sorun yaratabilir. Video konferans ile yapılan mülakatların zaman kaybını ortadan kaldırdığını söylemek gerekiyor. Bu şekilde değerlendirilecek adaya saniyele...

Kişilik Testleri İşe Alımda Hayati Önem Taşıyor!

Kişilik Testleri İşe Alımda Hayati Önem Taşıyor! İnsan kaynakları bölümü işe alım kararını verirken kişilik değerlendirmesi sonuçlarını kullanır. Hiçbir işveren düşük potansiyelli bir çalışan için zaman kaybetmek istemez! İşverenin, çalışan hakkında ne kadar fazla bilgisi olursa o kadar verimli ve doğru yönlendirmelerde bulunabilir. Yapılan araştırmalara göre kişilik testlerini uygulayarak elde edilen kişilik envanteri sonuçlarını işe alımda kullanan bir perakende satış şirketi,  verimliliğini  % 50 oranında arttırdı. Yine aynı yöntemle kişilik envanteri verilerinden yararlanan bir sigorta şirketi verimliliğini % 48 oranında arttırdı. Bir hastane ise yine kişilik envanteri tarafından alınan sonuçları göz önünde bulundurarak yaptığı düzenleme ile hastane çalışanları arasında zaman kaybını % 20 azalttı. Büyük bir telekomünikasyon şirketi kişilik envanteri sonuçlarına göre yüksek profilde bulunan çalışanın müşteri odaklılığı konusunda performansının 2 kat daha fazla...

İnsan Kaynaklarında Dijital Çözümler

Dijital insan kaynakları, geçmişten günümüze insanların yaptığı işlerin çoğunun artık sanal ortamlarda, insan gücü gerektirmeden yapılması anlamına gelmektedir. Kurumlar hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edecektir. İnsan kaynakları alanında ki bu uygulamalar artık şirketlerin çözüm ortağı olarak görünmekte. Dijital insan kaynaklarının bu kadar gelişmesinin nedeni küreselleşmenin kaçınılmaz etkisidir. Dünya ekonomisinin %   23’ünün   dijitalleştiği bu ortamda,   dijital insan kaynaklarına her geçen gün daha da önem verilmekte ve bunu geliştirmek için bazı yenilikler getirilmektedir. Küreselleşmeye değinecek olursak, dünyadaki fikirlerin, kültürlerin, gelişimlerin, teknolojilerin, sosyal ve siyasal gelişmelerin zaman geçtikçe birbirlerine benzeyip bir bütün olmasıdır. Küreselleşmenin etkisi, dijital insan kaynaklarının gelişimindeki en önemli etkenlerden birisidir.   Her ne kadar bu dijitalleşme, ya da dijital ortam sanal dünyayı ifade etse de, sonuç olarak...