Ana içeriğe atla

Çalışan Bulmak Mı Yoksa Şirket Kimyasına Uyumlu Çalışan Bulmak Mı?



  
   Marka kalitesi, büyük ölçüde çalışanın yetkinliğine bağlıdır. İşletmenin hizmet verdiği sektör hangisi olursa olsun, yetkinlikten uzak personelleri çalıştırmak kaynakların yanlış kullanılmasına ve telafisi zor bir zaman kaybına sebep olacaktır. İşe alım süreçlerinde, öncelikle görev tanımının belirlenmesi ve yetkinlik esasına bağlı olarak bu tanıma uyabilecek çalışanların belirlenmesi gerekir. Ancak şirketi zarara uğratacak adımlardan kaçınmak için, yetkinlik kavramının tanımını yapmakta fayda var.

   Bir çalışanın yetkin olarak nitelendirilebilmesi için, görev ve sorumluluklarını başarılı bir biçimde yerine getirebilmesi gerekir. Teknik bilgi, yetkinliğin önemli bir parçası olsa da, kavramı tek başına karşılamaz. Kişinin yetkinliğini iş performansı, sosyal ilişkiler, kriz yönetimi ve sorun çözebilme yeteneği gibi unsurlar belirler.Dolayısıyla, bu süreçlerin başarılı bir biçimde yürütülmesi personelin yetkinliğine bağlıdır.

  Son dönem araştırmalarına göre; işe alım yöneticilerinin %58’i, adaylar arasındaki ince becerilerin olmayışının şirket verimliliğini sınırlandırdığını kabul ediyor. Ancak sorun şu ki, kalan tüm işe alım yöneticilerinin adayların ince becerilerini taramanın zor olduğunu kabul etmesi. Maalesef iş yoğunluğunun içinde yapılan mülakatlar bu yetkinlikleri ortaya çıkarmada yetersiz kalıyor.
  LinkedIn, işe alım yetkililerinin ve yöneticilerinin en çok önem verdiği 6 ince becerileri şöyle sıralamış; uyum, kültür uyumluluğu, işbirlikçilik, liderlik, büyüme potansiyeli ve önceliklendirme becerileri. 
  Son dönemde yapılmış ve çok sayıda insan üzerinde test edilmiş kişilik envanterleri ve sonuçları ile artık pozisyona uygun yetkinlikleri belirlemek çok daha kolay. Hatta şirketinizin karakterini ortaya koyabilir ve profilini belirleyebilir; böylece her yeni işe alımda bu profile uygun adayları işe alabilirsiniz. Böylece hem maliyet avantajı ve hem de zaman tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  Şirketin ayakta kalabilmesi ve başarılı olabilmesi için, ürün ve hizmet satışından çok daha fazlasına odaklanmak gerekir. Öncelikle ürün ve hizmet kalitesi, şirket içi organizasyona, iş bölümüne ve işbirliğine bağlıdır. Bu neden ile “ şirketinizin kimyasını “ bozacak bir maceraya atılmayın.

  İşletmeniz için eleman seçerken, insan kaynaklarına önem vermeniz, adaylar arasından şirketinize değer katacağından emin olduğunuz kişileri bulmanız gerekir. Çalışanınızın yetkinliği hem şirket içi işbirliğini güçlendirecek hem de müşterilerinizin markanızdan memnun kalmasını sağlayacaktır.

HumanRate Blog

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşe Alım Süreçlerinde Neden Video Konferans Kullanılmalı?

İşe Alım Süreçlerinde Neden Video Konferans Kullanılmalı? Son  yıllarda video mülakat sistemleri iş hayatında oldukça rağbet görmektedir. Transperancy Market Research tarafından yapılan araştırma, 2020 yılında video konferans pazarının büyük bir ivme kaydederek 6,4 milyar dolara ulaşacağını öngörmekte. Nitekim video mülakat sistemlerinin zaman ve kaynak yönetimi bakımından sağladığı avantajlar sayesinde tercih edilmesi, bu büyümenin sebepsiz olmadığını göstermektedir. Adayların değerlendirilmesinde uygulanan mülakat süreçleri, zaman yönetimi bakımından problem yaratabilir. Nitekim pozisyona ve şirketin kimyasına uygun çalışanı  bulmak için; pek çok adayı elemek, dolayısıyla da pek çok mülakat yapmak  gerekir. Bunu yapmak ciddi anlamda zaman kaybına sebep olabileceği gibi, yer ve organizasyon bakımından da sorun yaratabilir. Video konferans ile yapılan mülakatların zaman kaybını ortadan kaldırdığını söylemek gerekiyor. Bu şekilde değerlendirilecek adaya saniyele...

Kişilik Testleri İşe Alımda Hayati Önem Taşıyor!

Kişilik Testleri İşe Alımda Hayati Önem Taşıyor! İnsan kaynakları bölümü işe alım kararını verirken kişilik değerlendirmesi sonuçlarını kullanır. Hiçbir işveren düşük potansiyelli bir çalışan için zaman kaybetmek istemez! İşverenin, çalışan hakkında ne kadar fazla bilgisi olursa o kadar verimli ve doğru yönlendirmelerde bulunabilir. Yapılan araştırmalara göre kişilik testlerini uygulayarak elde edilen kişilik envanteri sonuçlarını işe alımda kullanan bir perakende satış şirketi,  verimliliğini  % 50 oranında arttırdı. Yine aynı yöntemle kişilik envanteri verilerinden yararlanan bir sigorta şirketi verimliliğini % 48 oranında arttırdı. Bir hastane ise yine kişilik envanteri tarafından alınan sonuçları göz önünde bulundurarak yaptığı düzenleme ile hastane çalışanları arasında zaman kaybını % 20 azalttı. Büyük bir telekomünikasyon şirketi kişilik envanteri sonuçlarına göre yüksek profilde bulunan çalışanın müşteri odaklılığı konusunda performansının 2 kat daha fazla...

İnsan Kaynaklarında Dijital Çözümler

Dijital insan kaynakları, geçmişten günümüze insanların yaptığı işlerin çoğunun artık sanal ortamlarda, insan gücü gerektirmeden yapılması anlamına gelmektedir. Kurumlar hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edecektir. İnsan kaynakları alanında ki bu uygulamalar artık şirketlerin çözüm ortağı olarak görünmekte. Dijital insan kaynaklarının bu kadar gelişmesinin nedeni küreselleşmenin kaçınılmaz etkisidir. Dünya ekonomisinin %   23’ünün   dijitalleştiği bu ortamda,   dijital insan kaynaklarına her geçen gün daha da önem verilmekte ve bunu geliştirmek için bazı yenilikler getirilmektedir. Küreselleşmeye değinecek olursak, dünyadaki fikirlerin, kültürlerin, gelişimlerin, teknolojilerin, sosyal ve siyasal gelişmelerin zaman geçtikçe birbirlerine benzeyip bir bütün olmasıdır. Küreselleşmenin etkisi, dijital insan kaynaklarının gelişimindeki en önemli etkenlerden birisidir.   Her ne kadar bu dijitalleşme, ya da dijital ortam sanal dünyayı ifade etse de, sonuç olarak...